לקרוא את מה שאי-אפשר לכתוב | דר' מילי אפשטיין ינאי
הספרות נותנת ביטוי בדרך זו או אחרת למציאות אנושית, כאשר דרכים אסתטיות שונות הן העדות הכתובה לחיפושים אחר "הביטוי" ההולם. לא מעט פעמים השאלה בדבר מהותה של המציאות הניתנת להיכתב מהדהדת בחיפוש זה. האם יש ייצוג מתאים לתהפוכי הנפש? איך לכתוב על אדישות של רוע, על השפלה, על אובדן? ספרים רבים הנציחו את מלחמת העולם השנייה במילים, תוך בדיקה של שאלות אתיות ואסתטיות שהעיסוק בנושא זה מעלה. סופרים שונים התמודדו עם מה שאי אפשר לכתוב עליו. במהלך המפגשים נקרא מספר רומנים שנכתבו שנים רבות אחר מלחמת העולם השנייה וניסו להתמודד עם גבולותיה של השפה כדי לתאר את הזוועה. נעלה לדיון סוגיות פוריות כמו היכולת לבטא, לתת משמעות, להיות אנושי, להיות אחר, להתמודד עם הזיכרון ועם השיכחה.
במקביל, נעקוב אחר שינויים בתפישה של תפקיד הקוראים בספרות זמננו, כ"בני זוג" הכרחיים בתהליך הקריאה.
פירוט המפגשים:
מפגש ראשון: נתמקד בסוג הבעיות שהכתיבה על מלחמת העולם השנייה מערימה של הסופרים שהעלו תקופה זו על הכתב. ננסה לזהות בעיות אתיות ואסתטיות הכרוכות זו בזו בטקסטים אלו.
מפגש שני: נקרא את ספר יוסף, מאת יואל הופמן. נזהה את היחסים האינטרטקסטואליים המורכבים שהטקסט מפתח עם סיפור יוסף המקראי ונבדוק את תרומתם לעיצוב הטקסט. איך לכתוב על דברים שבריריים? מסע בעקבות המצאת הקול האישי ואריגת הסיפור.
מפגש שלישי: נקרא את הרומן אוסטרליץ, מאת וו.ג. זבאלד, וננתח את המבנה השכבתי של הטקסט. במקביל, נעקוב אחר ההקבלות בין המרחב הפיזי למרחב הנפשי. נתמקד בניסיון לשחזר את פעילות העקירה/השיכחה כחוויות יסוד של הדמות, ובמתח העדין בין שחזור היסטורי ועולם בדיוני.
מפגש רביעי: נדון בספר הדוח של ברודק, מאת פיליפ קלודל - הזיכרון, הרועה, הפיוט. איך הספרות יכולה להתמודד עם מה שאי אפשר לספר? בין כתיבת דוח, שתיקה והמצאת שפה כדרך לעדות.
מפגש חמישי: לסיום המפגשים נחזור לטקסט שנכתב על ידי סופר שהיה ילד בזמן המלחמה. נקרא בקטעים מספרו של ז'ורז' פֶרֶק W או זיכרון ילדות, ונדון בהיבט הקריפטי, המקודד בצופן אישי של החוויה שאין לתאר אותה. עמעום הגבולות בין המציאות המתוארת לפרטי פרטים לבין עולם אלגורי שאין להבין את חוקיו. המבט הילדי על כוחות האימה.
5 מפגשים, אחת לשבוע בימי ראשון, 18:45-21:00
מפגש ראשון ב- 20.1.2013
מחיר: 380 ₪
מילי אפשטיין ינאי: דר' בספרות כללית והשוואתית ובחינוך ו-master practitioner NLP; מלמדת במכללת לוינסקי לחינוך קורסים בספרות ילדים ובהוראת שפה; מנחה סדנאות כתיבה, קריאה ויצירה במגוון מסגרות; חוקרת וכותבת על תהליכי כתיבה וקריאה; מפתחת תכניות לימוד בתחום השפה והספרות ועורכת מדעית בתחומים אלו; מאמנת אישית. בעבר – ראש התוכנית לתואר ראשון בלימודי טקסט במכללת בית ברל יחד עם האוניברסיטה הפתוחה. מנהלת את האתר אתנחתא – מקום של קריאה, כתיבה ומה שביניהן: www.etnahta.co.il.
|