לוח חגים ומועדים |
על שברים ותיקונים- תיקון ליל שבועות בעלמאעל שברים ותיקונים תיקון ליל שבועות של עלמא מתקיים מדי שנה, מזה עשרים שנה. השנה נעסוק בנושא שברים בחברה הישראלית .עלמא, כמובילה בתחום התרבות העברית, מבקשת לראות בליל התיקון הזדמנות אמיתית 'לשים את השברים על השולחן' ולקיים שיח חברתי עדכני ונוקב . כמעט בכל זירה היום יש שבר- פוליטיקה ומנהיגות, צבא, חברה, מוסר, תקשורת, חינוך, כלכלה, אמנות. בכל אלה ננסה לגעת. עלמא מבקשת ש"התיקון" יכונן את תחילתה של תנועת עומק כנה ואחראית לשינוי. הלימוד התקיים בבית עלמא לאורך כל הלילה. בכל מושב ארבע הרצאות מקבילות וכן סיור ומופע סיום מוזיקלי חגיגי אל תוך הלילה לתמונות מהאירוע
ד"ר מיכה גודמן, ד"ר זאב דגני, פרופ' רון מרגולין, אורית אילן, צור שיזף, ד"ר תומר פרסיקו, מיקי גיצין, אילנה המרמן, יאיר אגמון, נצנת מקונן, חיה גלבוע, נויה שגיב, חיה רוקין, כנרת חיה-מקס, קימ טייטלבאום, עדי ברק, נועה אלרן, נועה רוט, עמית אלון, ד"ר יובל עברי, רויטל מדר, טליה לביא, מיכל ויניק, שחר בנימיני, עידן טולדנו, רקפת אמסלם, נועה וקס, עידו דרור הכניסה חופשית על בסיס מקום פנוי. הקדימו להגיע למושבים והבטיחו מקומותיכם. תרומות למימון האירוע יתקבלו בברכה.
התוכנית המלאה:
האם נותן התורה גם ניסה לתקן את התורה- מבט חדש על משה רבנו (18:00-19:00 בבית מדרש תחתון) ד"ר מיכה גודמן - חוקר בכיר במכון הרטמן וראש מדרשת ״עין פרת - המדרשה באלון״.
חינוך יהודי - אנדוסקרינציה?! (22:00-23:00 בבית מדרש תחתון) ד"ר זאב דגני– מנהל הגימנסיה העברית הרצליה. פרופ' רון מרגולין– חוקר בכיר במכון הרטמן וראש תכנית אופקים באוניברסיטת תל אביב. ישוחחו ביניהם על הדרך הראויה ללמד טקסטים מסורתיים ומכוננים במערכת החינוך הממלכתית
אישה לבדה – מסע קרוב לבית ( 22:00-23:00 בבית מדרש עליון) אילנה המרמן– סופרת, עורכת, מתרגמת ופעילה פוליטית, ספרה- 'אישה לבדה' יצא לאחרונה. אישה לבדה מתעד את מסעותיה של אישה אחת, בת דמותה של הסופרת שנוסעת לבדה במכונית אדומה ברחבי הגדה המערבית, ופוגשת פלסטינים שעימם היא מתיידדת ולו לרגע קצר, אלה אנשים שאנחנו, ישראלים רבים לא שומעים ולא רואים יותר והמרמן כותבת עליהם ועל חייהם
תיקון עולם במבצע - רוחניות וקפיטליזם (23:00-00:00 בבית מדרש תחתון אורית אילן– סופרת, חוקרת ומבקרת תרבות. על הקשרים הסמויים והגלויים שבין רוחניות וקפיטליזם, על הרוחניות בשירות הקפיטליזם, ועל השפה שמערבבת ומתיכה מושגים משני התחומים זה לתוך זה.
מגורשת! – מהטקסט התלמודי ועד לדפי הפייסבוק (22:00-23:00 בגלריה) חיה גלבוע– מנהלת תכנית קדם צבאית במכון הרטמן, פעילה חברתית בנושאי הפרדת דת ממדינה. במדינת ישראל קבוע על פי חוק כי יציאה ממסגרת הנישואין היהודיים מתאפשרת רק על פי רצונו החופשי של הגבר לגרש את האישה. אם צד אחד מסרב לגט או נעלם, עלול הצד השני להיות כבול אליו למשך כל חייו . בעבור נשים הבעיה חריפה יותר כי רק נשים מנועות על פי ההלכה מלחיות עם גבר אחר ולהביא ילדים לעולם, כל עוד לא קיבלו גט. אז מה אומר התלמוד על כך? והפייסבוק? אילו קולות חדשים מתעוררים היום בשטח שיכולים לשנות את כללי המשחק?
תיקון דרך המוסיקה (01:00-02:00 על הגג) עידן טולדנו– מוסיקאי חברתי, יוצר, נגן רב כלי, מפיק ומנחה אירועים מוסיקליים. רקפת אמסלם– מוסיקאית, זמרת ואמנית קול, פייטנית ומלחינה. בהרצאה תספר רקפת על החיבור והדרך האישית שלה בעולם הפיוט, על הצורך החברתי תרבותי של שירת נשים מקודשת, על העוצמה הטמונה בשירת פיוט נשית ככלי מחבר בין זהויות,תרבויות ומסרים אוניברסאליים, על נשים ככוהנות של מחזוריות החיים וכשליחות של מתינות, סובלנות וסבלנות בחברה. עידן יספר על הוויתו בתור "מוזיקאי חברתי" כפי שהוא מגדיר את עצמו. על מקומה של המוזיקה בחברה רב תרבותיות בכלל ועל מקומה ותפקידה של האמנות בחברה בפרט, והאם בכלל יש תפקיד כזה. זאת באמצעות הדגמות מתוך עבודתו של עידן לאורך השנים בעשייה יהודית ערבית מוזיקלית פורה, וכן מתוך פרויקטים רבים המחברים תרבויות שונות דרך מוזיקה (מוזיקה אמהרית-אוריינטלית, פרויקט באוגנדה ועוד).
סיור: יורדים לשבור שבר - מעמדות כלכליים במרכז ת"א (22:00-00:00) עדו דרור– בוגר תכנית העמיתים בעלמא. מורה, פעיל חברתי ואמן רב תחומי. "רְדוּ-שָׁמָּה וְשִׁבְרוּ-לָנוּ מִשָּׁם"בראשית מב ב סיור מעמדות כלכליים במרכז ת"א. נצא לסיור משדרות רוטשילד, אבן היסוד של אחוזת בית ומרכז ההון הישראלי, נדבר על יוקר המחיה והנצחת נרטיב המרכז התרבותי והאליטה הכלכלית. נעבור דרך תוואי החפירות של הרכבת הקלה ונבחן את היחסים בין מרכז לפריפריה, ואת חשיבותם של מעמד הביניים ומעמד הפועלים. נסיים בנווה שאנן ונדבר על הגירה, עבדות ושבירת שבר מודרנית ועל תנועה אזרחית המעודדת מעורבות אנטי מעמדית.
שירת לבי-פיוט נשי (02:00-04:00) מופע פיוטים בנגיעות אנדלוסיות ספרדיות, פלמנקו יהודי, חומרים מקוריים,מוזיקה ישראלית וקטעי קישור מעוררי השראה במסרים של שמחה, שלום ורוח. רקפת אמסלם: שירה וגירה עידן טולדנו: עוּד, גיטרה פלמנקו ועיבודים נועה וקס: כלי הקשה
תיקון משותף – פרספקטיבה מזרחית פלסטינית (22:00-23:00 בגג) ד"ר יובל עברי– סוציולוג וחוקר תרבות, חבר סגל בבית ספר מנדל למנהיגות חינוכית. רויטל מדר– פעילה חברתית ועיתונאית. פרטים ימסרו בקרוב
שאלות על הדרך (23:00-00:00 בבית מדרש עליון) טליה לביא– במאית ותסריטאית, זוכת פרסי אופיר של האקדמיה הישראלית לקולנוע. מיכל ויניק– תסריטאית ובמאית, יוצרת הסרט "ברש" אשר יופץ בקרוב בבתי הקולנוע טליה לביא ("אפס ביחסי אנוש") ומיכל ויניק ("ברש"- בקרוב בבתי הקולנוע)- שתי במאיות קולנוע, קולגות וידידות נפש שגם חתומות ביחד על קומיקס סאטירי בהמשכים ("החיוך שאינו נמחק"), מראיינות זו את זו על תהליך היצירה של כל אחת מהן בסרטי הקולנוע שכתבו וביימו, ומאפשרות לקהל הרחב הצצה נדירה לשיחות הטלפון המשעממות שלהן.
"תיקון אחר חצות – עיון בסיפוריו ותורותיו של רבי נחמן" ( 23:00-00:00 בגלריה) יאיר אגמון– סופר וקולנוען. שני ספריו יצאו בהוצאת "זמורה ביתן". קשה להבין כיצד מצליח רב חסידי, שחי לפני יותר ממאתיים שנה, לגעת בלבבות ובתודעות של מאות אלפי אנשים בכאן ובעכשיו הישראלי. דרך לימוד משותף של כתביו ננסה לגעת בסוד קסמו של הרבי מברסלב, ובתיקון שהוא מציע לשברי הקיום האנושי.
לתקן מהגוף - 'תנודע' ( 23:00-00:00 על הגג) שחר בנימיני– רקדן, יוצר עצמאי וכוריאוגרף, מלמד גאגא. השיעור יתמקד ב-איך "מערכות תנועה" יכולה לסייע לנו בהתפתחותנו האישית. במהלך השיעור נאפשר לפוטנציאל הגלום עמוק בגופנו לייצר תנועה אשר תאפשר שינוי בחשיבה ובפעולה שלנו. ביחד כקבוצה, ניצור סביבה חדשה אשר תאפשר לנו לשבור הרגלים ולפעול באופן יצירתי על מנת לברוא/לשנות מצבים מסוימים. מומלץ להגיע בביגוד מתאים.
פליטים בים התיכון ( 00:00-01:00 בבית מדרש תחתון) צור שיזף– סופר מסעות ופרוזה, עיתונאי, צלם ונוסע. הכוחות הנסתרים שעומדים מאחורי מסע הפליטים מעיראק וסוריה לאירופה.
'הטרמפיסטים' – מפגש עם דמויות בצידי הדרך ובשולי התודעה (00:00-01:00 בבית מדרש עליון) יאיר אגמון– סופר וקולנוען. שני ספריו יצאו בהוצאת "זמורה ביתן". מפגש עם דמויות בצידי הדרך ובשולי התודעה. הקרנה של פרקים נבחרים מסדרת הרשת הדוקומנטרית המצליחה, ושיחה עם יוצרי הסדרה – יאיר אגמון ואלעד שוורץ, על השברים והסדקים החברתיים שנחשפו בתהליך היצירה, ועל התיקון שעשוי להתאפשר במפגש האנושי והקולנועי.
כיצד מתקנים? על מה ולמה?/ חיה רוקין, כנרת חיה מקס, קימ טייטלבאום, עדי ברק, נועה אלרן ונועה רוט ( 00:00-01:00 בגלריה) מקבץ מדרשים פרפורמטיבי העוסק בקשר שבין בזות לקדושה, גוף וטקס, טהרה וטומאה. המבנה הדרמטורגי ממנו שואבת הקבוצה הינו דף הגמרא. דף גמרא כפריסה בלתי לינארית ובלתי הירכיית של פרשניות המתארגנות סביב טקסט מקראי נבחר. הדרשות הפרפורמטיביות שנדרוש בערב זה, יתארגנו סביב מבחר מצומצם של פסוקים מקראים אשר עוסקים בקווי התפר הדקים שבין בזות לקדושה, גוף וטקס, טהרה וטומאה. העיסוק בתיקון נוכח הן כחלק מהזיווגים התמתים הנזכרים לעיל, והן כנגזרת של אותו מבנה דרמטורגי המייצר אפשרות ממשית בה ריבוי דעות, פרשנויות וקולות פועלים יחדיו ובמקביל זה לזה.
"אישה נשברת בי פתאום" קריאה וניגון במגילת רות (00:00-01:00 בגג) נויה שגיב– מרצה וחוקרת את תחום הוראת המקרא, מוסיקאית ויוצרת. מה מוכנה אישה לעשות בשביל לחם? מה יכולה לעשות אישה שאין לה כלום מלבד... עצמה? הקריאה במגילת רות מאתגרת אותנו כקהילה, כחברה, נשים וגברים. איפה נגמר החוק ומתחיל החסד? מתי הופך הנוכרי למוכר? מתי נסדק בנו הצדק ומתחילה האהבה? נצעד בשבילי סיפורם של רות נעמי ובועז בבית לחם. מלווים בפירושים מסורתיים, מודרניים ובזמר עברי.
שמאל ישראלי בין זהות לאידיאולוגיה (01:00-02:00 בבית מדרש תחתון) ד"ר תומר פרסיקו– מנהל אקדמי של תכנית העמיתים בעלמא וחוקר במכון הרטמן. מיקי גיצין– מנכ"ל עמותת "ישראל חופשית" וחבר מועצת עיריית תל אביב-יפו מטעם מפלגת מרצ. בסדנא מיקי גיצין וד"ר תומר פרסיקו ידברו על האתגרים והמחלוקות בשמאל האקטיביסטי, בין מסורתיים לחילונים, בין ירושלים לתל אביב.
את יופיה - מסע תיאטרלי בחיפוש אחר מקום ,שייכות וזהות (01:00-02:00 בבית מדרש עליון) נצנת מקונן– (נצנת-עצמאות באמהרית) שחקנית, רקדנית וכותבת. נצנת מציגה ומספרת את סיפור חייה המרתק באמצעות חוויות מצחיקות ומרגשות בחייה. סיפור החיים של נצנת מתחיל בילדותה באתיופיה ונמשך עד לעלייתה לארץ ישראל ולהסתגלותה לחיים בארץ.אולם אין מדובר בסיפור עלייה אתיופי קלאסי.סיפורה של נצנת פותח בפרידתה מאמה שעוברת לגור בארה"ב ולאחר גם מאביה שעלה לארץ לפניה. כשעלתה נצנת לארץ בגיל שש, היא החלה אוטומטית בתהליך גיור והייתה דתייה לכל דבר. בשלב מסוים אביה החליט להחזיר את המשפחה בשאלה ומכיוון שהיה לו מאוד קשה לגדל את בנותיו לבד, הוא החליט להעביר אותן לפנימייה. כך מצאה עצמה נצנת בפנימייה בארץ זרה ללא דמות הורה בחייה.
"והצצת לתוך עיני הטבע וראית בהן את תמונתך" - קלקול ותיקון בהגותו של א"ד גורדון ( 01:00-02:00 בגלריה) עמית אלון– איש סגל הוראה בתוכניות מכון הרטמן. לפני כמאה שנים עסק א"ד גורדון בביקורת התרבות המודרנית בכללה ובביקורת התנועה הציונית החלוצית. ממרחק השנים נראה שלביקורתו יש משמעות רבה לישראלי המודרני ולתהליכי שבר ותיקון בחברה הישראלית. |